Månedens virksomhedsprofil: Hr. Nielsens Specialiteter

Multimennesket besluttede at blive selvstændig
Af Elisabeth Viksnins

Jens Christian Nielsen - indehaver af Hr. Nielsens Specialiteter lige midt i befærdede Jernbanegade i Brovst, besluttede i 2016 at sige farvel til sit omfattende lederjob.

Forud for beslutningen var gået mange og lange dialoger med hustruen om at prøve noget andet. Da han sagde farvel til lederjobbet, var han og hustruen imidlertid ikke helt afklaret med, hvad det hele skulle ende med. Blot tanken om at blive selvstændig lurede.

Noget helt nyt og overraskende
Et hurtigt blik på Hr. Nielsens CV indikerer, at han kunne have startet sin egen automobilforretning inkl. ekspertise i reparationer og service eller han kunne blive fuldtidslærer eller leder af institution for børn og unge - også dem med udfordringer i tilværelsen. Tidligere i sit liv er Hr. Nielsen uddannet som mekaniker og pædagog – og har haft gode job inden for begge genrer. Andre job som tømrer har bragt ham til længere ophold i Tyskland, Norge og Sverige.

Jens Christian Nielsen har på sin vis altid været fascineret af atmosfære, høj venlig service og tæt  kundekontakt i specialforretninger ‘som i gamle dage’. Han mindes især en hyggelig specialbutik med vin, spiritus, kaffe, te, sodavand, øl og lækkerier til hyggestunder i de omkringliggende hjem.

“Måske noget i den retning - og gerne med lokale produkter”, foreslog han sin hustru. “Det må du selv bestemme” var det rummelige svar, som gjorde iveren for en realisering endnu større.

Møde i nedlagt bank
Der skulle – i første omgang - hverken lægges budget eller tales om rejsning af kapital. Banken havde lukket filialen og banklokalerne på den gode placering i byen kunne lejes helt eller delvist.

Hvorvidt der gik lange nætter med beregninger på leje contra eje, ved vi ikke, men hr. og fru Nielsen besigtigede hele bygningen (inkl. to lejemål og mulighed for flere til erhverv). Herefter holdt Hr. Nielsen møde med sin egen bank, som fik forelagt budget og 3D-tegning, der visualiserede den fremtidige butik. De velforberedte facts og visioner betød en konstruktiv og god dialog om finansiering og fremtid.

Det endte med et bud på at købe hele ejendommen - og sådan gik det.

Ejendommen blev renoveret og hr. Nielsen deltog selv aktivt i arbejdet. I dag lægger bygningen kvadratmeter til to private lejemål (hvoraf det ene bebos af ægteparret Nielsen), Hr. Nielsens Specialiteter, tøjbutik og frisør.

Specialbutikken blev - godt hjulpet af fru Nielsens udprægede sans for indretning og hr. Nielsens stædighed - indrettet med et råt look. Et smukt supplement til og samhørighed med vinverdenens materialer (vintønder, jern og jordfarver).

Lækre specialiteter skal pakkes lækkert ind. Her og fru Nielsen har fokus på, hvordan de sikrer smuk og tidsvarende indpakning af både små, store og meget store gaver. Med inspiration fra sin kone og øvelse i årene, der er gået siden etablering, har Hr. Nielsen oparbejdet stor snilde i indpakning - inkl. det lille fif med, at eventuelle “små chokolader i papir” naturligvis skal matche farver på vinflasker og andre elementer i en gavekurv.

Inden interview med Jens Christian Nielsen ventede redaktionen, mens fire kunder blev rådgivet og betjent. Kan ved selvsyn bekræfte, at der både blev tid til at snakke sommerplaner, kundens helbred, lokale initiativer og alle fire gavepakker ville få 12 herfra.

Ydmygt tog han mod ros fra redaktionen - og gav sine forældre æren for “den gode opførsel”. “Sådan er jeg opdraget - og kontakt mellem mennesker interesserer mig.”

Dels kan pli, evne til at lytte, god kemi og tillid udmønte sig i både samarbejde og livskvalitet.

Corona-tiden og den bedste julegave
Hr. Nielsens Specialiteter måtte (fordi han sælger fødevarer) have åben i Corona-tiden - og rigtig mange borgere fra nær og fjern prioriterede ekstra hygge i perioden. “Det gik overraskende fint”, fortæller Jens Christian. “Heldigvis er vi leveringsdygtige i kvalitet og lækkerier til både store og små - og dermed en kilde til nydelse og forkælelse i en sær og svær tid - uden ret til forsamling og events.” “Det sværeste år (ud over opstarten) er 2023 - og vi ved alle hvorfor, siger Jens Christian. Vel skal der nydelse og lækkerier til - og vores butik trives. Imidlertid spares der i husholdningerne (også ift. Corona-tiden) på pengene. Der spares, som vi ved - med baggrund i frygt for ‘overraskelser’ i forbindelse med stigning i udgifter til blandt andet energi og madvarer.

I Corona-året 2020 sendte en stor arbejdsplads deres 3.400 julegaver i udbud. Hr. Nielsen Specialiteter deltog. Deltagere i udbudsrunden skulle alle præsentere EN gavekurv – men  Hr. Nielsen bad om tilladelse til at vise to forskellige. Han vandt - og havde allerede funderet over, hvordan håndtering og især pakning af de mange gavekurve kunne foregå.

Her vender vi tilbage til “den gode opførsel, helhjertet interesse for mennesker og Hr. Nielsens uddannelse som pædagog og leder for projekter for borgere med udfordringer”.

Udviklingshæmmede med base i Jammerbugt Kommune bagte vaniljekranse til alle kurve - og pakkede de 3.400 gavekurve på smukkeste vis. De var stolte, de var engagerede, de betød noget - og de dygtige hjælpere har siden tit spurgt, hvornår de kan komme til at arbejde  for Hr. Nielsens Specialiteter igen.

I forbindelse med den store ordre, indrømmer Hr. Nielsen at han måtte hente hjælp uden for kommunen - i Aarhus. Kurvene skulle suppleres med friskbagte chokoladepebernødder - og netop virksomheden i Aarhus var klar til at bage og levere 1/2 ton pebernødder, der skulle til.  Det år fik rigtig mange den bedste julegave.

Fadøl og festtilbud
Når der igen er Sommersang på Bratskov (13.08.2023), er det Hr. Nielsens Specialiteter, der sørger for fadøl og fadølsanlæg. Forretningen udvikler sig løbende - og et af de nyere tiltag er tilbud til egnens borgere (ja - og andre) på vin til den store fest. “Vi rådgiver gerne, siger Hr. Nielsen - og vi har oparbejdet solid viden i ‘hvad der er godt og hvad der bare er vin’.

Producenter og smagsprøver fra Frankrig og Italien
Gennem årene har Hr. Nielsen indbudt til smage-aftener i sin butik. Et stort hit, som blandt andet gør at Hr. Nielsen også bliver bedt om at rykke ud til virksomheder og forsamlinger, som ønsker at opleve en aften med vinsmagning i “eget hus”.

Det er også lykkes Hr. Nielsen at hente producenter fra italienske og franske vinhuse til Brovst for at holde vinsmagninger. Stor succes og stor oplevelse, pointerer butiksejeren i Jernbanegade - hvor “dørklokken” bebuder at der er kunder i butikken. Måske nogen som ønsker at spørge, om der snart sættes dato på endnu en aften med seneste hit om smagning og mulighed for investering i fad-andele på rom og whisky?

------------

Kortere vej til inspiration, større netværk og værdifuld sparring

Erhvervsforeningen Jammerbugt ønsker at skabe værdi for kommunens erhvervsliv ved at agere base for et tværfagligt netværk og for arrangementer, der - ud over at tilføre ny indsigt - giver erhvervslivet mulighed for at mødes - sådan “face to face”. Det er Erhvervsforeningens vision at gøre afstanden til sparring, inspiration og udvikling kortere. Værdien i at mødes betyder, at kontakt mellem virksomhederne i hverdagen bliver naturligt - og at andre øjne på en ide kan vendes on-line eller i telefonen.

En fælles mission om at sætte fokus på tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft og nye borgere til Jammerbugt Kommune - er også Foreningens opfordring til erhvervslivet i Kommunen - og dermed base for drøftelse i regi af Erhvervsforeningen.

Erhvervsforeningens medlemsvirksomheder repræsenterer bredt erhvervslivet i Jammerbugt Kommune.

Følg os på Facebook: www.facebook.com/ErhvervsforeningenJammerbugt