Månedens virksomhedsprofil: Ryaa Is

Succesfulde medlemsvirksomheder
Ryå IS / Aabybro Mejeri

ALT ANDET END EN KOLD HISTORIE
af Elisabeth Viksnins

Historien om og resultaterne hos succesvirksomheden Aabybro Mejeri og dermed også Ryå Is, vidner om en privat virksomhed – hvor passion, mod, udviklingsvilje og et par uventede oplevelser har ført til et landskendt brand.

Passionen for mennesker, virksomheden, nytænkning, familien, egnen og biler er tydelig hos Lindhardt, som mejeristen, mejeriteknikeren, mejeriejeren, automobilentusiasten helst vil kaldes.

På opfordring fra Erhvervsforeningen sagde Lindhardt ja til at få besøg - og til et kort interview. Vi drak kaffe, lyttede, fascineredes - og pludselig var der gået mere end to timer.

Læser man i tilgift bogen “MEJERIET” - der skildrer historien om tre generationer på mejeriet og deres enorme iværksætter- og udviklingsindsats – forledes man til at tro, at hverken ordet søvn eller fritid findes i Lindhardt-ernes ordbog.

De foretagsomme mennesker har - ud over mejeri og Ryå Is - også både velbesøgt mejeributik og is-cafe at passe.

Nej til “energitæt”
De fleste har hørt om “Energitæt”. Portionsis som efter forskning og sparring med hospitaler landet over blev sat i produktion i 2003.

Siden da har “Energitæt” fra Ryå Is betydet synkebart måltid for svage tynde patienter, patienter med synkebesvær, ældre, andre småt spisende og ikke mindst kræftpatienter.

Isen – som indeholder mere fedt, mere protein og flere kulhydrater end anden is – burde ifølge datidens lærebøger ikke kunne lade sig gøre at lave.

Lindhardt fortæller, at det at få så store mængder protein og fedt i isen var en udfordring.

“At teste opfindelsen i mit køkken med en lille gryde – og dermed korrekt omrøring på en nem måde - er enkelt nok. Det blev straks sværere at skulle producere i store mængder.”

“Energitæt” ER en succes og findes i dag i flere varianter – hvor fx sorbet-udgaven er specielt udviklet til mennesker med synkebesvær. (Isen smelter før vejen gennem spiserøret. Red.)

Isens navn – som blev afgjort i samarbejde med Rigshospitalet - gav imidlertid uventede udfordringer. Til stor undren hos mejeriejeren bad myndigheder i 2011 Ryå Is om at ændre navnet, da det ifølge en EU-forordning er forbudt at rose sit produkt og benævne det som noget, det ikke er.

Her i 2023 ved vi, at “Energitæt” præcis er det, det kaldes - at navnet overlevede og at Vestre Landsret i 2015 frifandt Aabybro Mejeri efter flere omgange i retten.

Fællesskab, oplevelser og gratis is til alle
Hvert år arrangerer og inviterer Aabybro Mejeri til “Isens dag”.

8.000 gæster tog turen til arealerne omkring Brogårdsvej i Aabybro i 2022 – og billedbogen fra årets event med sol og blå himmel (i næsten alle tre timer) beviser tydeligt, at alle aldre og mennesketyper elsker is.

“Isens dag” er en attraktiv lokal event i Jammerbugt Kommune med i hvert fald stor regional tiltrækning. Besøgstal og succesfuld gennemførelse kræver både drejebog, arbejds- og ansvarsplaner og ikke mindst hjælp fra de 60 frivillige og medlemmer af lokale foreninger.

Lindhardts passion for automobiler har gjort ham til ejer af mange forskellige modeller – hvoraf den allerførste var en Rolls Royce Silver Cloud. Til Isens dag er alle biler, motorcykler OG mejeriets fly sat på græs - og alle må røre. “Isens dag” lægger i høj grad op til velsmag, familietid og at rigtige mænd og koner kører Rolls Royce, Corvette, Ford fra 1941 og Nimbus. Det fortælles, at “Isens dag” i 2023 afholdes lørdag 10. juni.

Historier, som vidner om initiativ og stædighed står i kø for at blive genfortalt. Fx leverance af portionssmør til D’angleterre - Om Gourmetprisen for smør med salt (fire år før små og store kolleger i branchen) * Om opfindelse med brug af medisterpølsetarm for at kunne levere “rundt smør med salt” eller om mejeriets 4-punkts målsætning:

1: Vi skal ha’ det sjovt
2: Vi skal tjene penge
3: Vi skal ikke ha’ det så sjovt, at vi ikke tjener penge
4: Vi skal ikke tjene så mange penge, at vi ikke har det sjovt Målsætningen efterleves - og er blevet fortalt så ofte, at selv Lindhardt-børnene kan den udenad.

Ved aftenbordet for længe siden - da en af sønnerne var 10 år, spurgte han:
Far - tjener vi mange penge lige nu?

Lindhardts svar var: Ja - det går godt og vi tjener gode penge..
hvortil sønnen bekymret lukkede dialogen med: “Det tænkte jeg nok, for vi har det ikke så sjovt lige nu.

 

Kortere vej til inspiration, større netværk og værdifuld sparring

Erhvervsforeningen Jammerbugt ønsker at skabe værdi for kommunens erhvervsliv ved at agere base for et tværfagligt netværk og for arrangementer, der - ud over at tilføre ny indsigt - giver erhvervslivet mulighed for at mødes - sådan “face to face”. Det er Erhvervsforeningens vision at gøre afstanden til sparring, inspiration og udvikling kortere. Værdien i at mødes betyder, at kontakt mellem virksomhederne i hverdagen bliver naturligt - og at andre øjne på en ide kan vendes on-line eller i telefonen.

En fælles mission om at sætte fokus på tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft og nye borgere til Jammerbugt Kommune - er også Foreningens opfordring til erhvervslivet i Kommunen - og dermed base for drøftelse i regi af Erhvervsforeningen.

Erhvervsforeningens medlemsvirksomheder repræsenterer bredt erhvervslivet i Jammerbugt Kommune.

Følg os på Facebook: www.facebook.com/ErhvervsforeningenJammerbugt